Overslaan en naar de inhoud gaan

Schorsknotje Tachyta nana

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Tachyta [genus] (1/1)
nana [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Tachyta [genus] (1/1)
nana [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Holarctische, circumpolaire soort, boreomontaan. In een groot deel van Europa, behalve op de Britse Eilanden en in het overgrote deel van Noorwegen. Ook in Noord-Afrika, op de Canarische eilanden (Machado 1992) en in Noord-Amerika. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland slechts drie oude waarnemingen, en één recente. Niet op de Britse Eilanden en in Denemarken. In Noorwegen zeer beperkt, meer verspreid en algemener in Zweden en Finland (Lindroth 1985). In Duitsland in het laagland goeddeels ontbrekend en in het middelgebergte uitgesproken schaars, alleen in het Alpenvoorland en de Alpen algemener (Horion 1941). Barndt et al. (1991) zetten de soort op de Rode Lijst voor de omgeving van Berlijn. In Baden-Württemberg komt de soort voor, maar krijgt hij geen speciale status (Trautner 1992b). In Zwitserland verbreid, behalve in de hoogste gebieden (Marggi 1992). In België eveneens van slechts drie vindplaatsen bekend (Desender 1986).

Status: onvoldoende gegevens (Desender et al. 1995). Over het gehele omliggend gebied genomen waarschijnlijk als zwerver aan te merken. Het bestaan van goede populaties is bij ons twijfelachtig.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.