Overslaan en naar de inhoud gaan

Grindlangspriet Thalassophilus longicornis

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Thalassophilus [genus] (1/1)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Soort van Midden- en Zuid-Europa. Niet in Fennoscandië. Zeldzaam in de Noord-Duitse laagvlakte (Horion 1957). Ontbreekt ook in het overgrote deel van het Iberisch schiereiland en het Balkanschiereiland. Wel in Italië, behalve Sardinië en Sicilië, en in Groot-Brittannië. Areaalkarak-teristiek: 9, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

Deze soort was nog niet opgenomen in de oude loopkeveratlas (Turin et al. 1977). Zeer zeldzaam. Alleen bekend van Zuid-Limburg, waarvan de meeste waarnemingen uit de periode van 1950 tot 1970 dateren; de laatste vangst is van Mechelen (GS03) uit 1971 (AT). Zie voor de Nederlandse meldingen ook Berger & Poot (1970) en Brakman (1968). De soort is in Noordwest-Europa zeer verspreid. Op de Britse Eilanden zeer plaatselijk in het westen van Wales en Schotland, vroeger in een groter gebied (Luff 1998). Hyman (1992) plaatste de soort op de waarschuwingslijst. Geen vermeldingen van Denemarken en Fennoscandië. In Duitsland in alle bergachtige streken, maar slechts incidenteel waargenomen (Horion 1941). Van Westfalen zijn maar twee waarnemingen, van na 1950, bekend (Rudolph 1976). Op de Rode Lijsten van Baden-Württemberg (Trautner 1992b) en Zwitserland (Marggi 1992), waar hij nogal plaatselijk voorkomt, o.a. bij Genève en in Tessin. Marggi gaf aan dat de zeldzaamheid ook voor deze soort kan samenhangen met zijn levenswijze en dat hij heel goed verbreid en op de geëigende plaatsen talrijk kan zijn. In België beperkt, in het gebied ten zuiden van Zuid-Limburg, aansluitend bij de Nederlandse waarnemingen (Desender 1986).

Status: het is onzeker of de soort bij ons nog voorkomt. In België eveneens weinig recente waarnemingen.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.