Overslaan en naar de inhoud gaan

Berglangtars Trichotichnus nitens

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Trichotichnus [genus] (2/2)
nitens [soort]

In het verspreidingsgebied doorgaans een vrij eurytope bossoort, maar duidelijk sterker aan bos gebonden dan T. laevicollis. Een soort van het heuvelland en het montane gebied in Midden-Europa, doorgaans zeer algemeen (Burmeister 1939). De soort komt amper voor in het alpiene gebied, de hoogste vangst in Zwitserland is van 1740 m (Marggi 1992).

Vangpotten. Groep: D3 (8 series, 129 individuen). De vangsten komen uit verschillende bostypen in Zuid-Limburg. Zowel aangetroffen in het eiken-haagbeukenbos [20] op een lemige ondergrond (hellingbossen) als, relatief talrijk, in eiken-berkenbossen [18] in de omgeving van Vijlen. In enkele gevallen werd hij ook gevonden in naaldbossen [16]. Eurytopie: 3 (PRES = 0,09 en SIM = 0,58). Bodem: leem. Vocht: 2. Begeleiders: onvoldoende gegevens.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.