Overslaan en naar de inhoud gaan

Breed knotje Porotachys bisulcatus

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Porotachys [genus] (1/1)
bisulcatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa naar het oosten tot Tsjechië, West-Roemenië, West-Bulgarije, Griekenland en Klein-Azië. In Denemarken en Fennoscandië zeldzaam, maar klaarblijkelijk expanderend (Lindroth 1985). Ook in Noord-Afrika en op Madeira. Geïntroduceerd in Noord-Amerika. Areaalkarakteristiek: 6, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in hoofdzaak beperkt tot het rivierengebied. Op de Britse Eilanden niet gevestigd, maar wel nu en dan geïntroduceerd (Lindroth 1974). In Denemarken pas waargenomen vanaf 1969, sindsdien breidt het verspreidingsgebied zich uit, evenals in Zweden, waar hij voor het eerst in 1928 werd gevonden en thans voorkomt in grote delen van het land; in Finland eveneens verspreid en zeldzaam (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland zeer weinig gevonden, in de meeste gebieden op de Rode Lijst (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Horion (1941) veronderstelde dat het Mediterrane gebied het hoofdverspreidingsgebied is. Slechts weinig in het Rheinland gevonden, en alleen in meerjarige relatief warme perioden (Horion 1937). Voor de omgeving van Berlijn publiceerde Horion (1957) verschillende vindplaatsen, daar nu op de waarschuwingslijst (Barndt et al. 1991) en in Baden-Württemberg op de Rode Lijst (Trautner 1992b). Ook Marggi (1992) bevestigde dat de soort in geheel Midden-Europa zeldzaam is. In België verspreid (Desender 1986). In Vlaanderen als bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in onze streken is het aantal vindplaatsen wat teruggelopen.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.