Overslaan en naar de inhoud gaan

Duinloper Masoreus wetterhallii

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Masoreus [genus] (1/1)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa vanaf Zuid-Engeland, naar het oosten tot Bulgarije, Rusland en West-Siberië (Freude et al. 1976). In het zuiden aan de noordkust van Afrika, inclusief Egypte, tot Iran. Ook op de Canarische Eilanden. Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland vooral aan de kust en op de zandgronden in de hogere delen van het land. Op de Britse Eilanden zeer plaatselijk van Cornwall tot Norfolk, voornamelijk aan de kust (Luff 1998). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). In Denemarken verspreid, o.a. langs de kust van Jutland, en wat algemener aan de kusten van de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeer verspreid langs de zuidkust van Zweden en iets algemener op Öland en Gotland; in Noorwegen slechts één waarneming (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland vooral in het zandige kustgebied van de Noord- en de Oostzee en op de Friese eilanden (Horion 1941, zie ook Turin 1991). In het oosten van Duitsland ook verbreid in zandige gebieden in het binnenland, maar in West- en Zuid-Duitsland zeldzaam, in de meeste gebieden op de Rode Lijst (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In Westfalen zeer zeldzaam en slechts incidentele vangsten (Assmann & Starke 1990). In Oostenrijk eveneens op de Rode Lijst (Franz 1983). Niet in Zwitserland. In België aan de kust en in de noordelijke heidegebieden (Desender 1986), echter zeldzaam (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen ongeveer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.