Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine dwergloper Microlestes minutulus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Microlestes [genus] (2/2)
minutulus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa verbreid, behalve in het noorden en het zuiden. Naar het oosten tot de Kaukasus, India, Oost-Siberië en Japan. Niet Holarctisch, zoals vermeld in Marggi (1992). Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland zeer verspreid over het gehele land, met name in zandige gebieden; veelal oude vangsten. Pas sedert kort bekend van de Britse Eilanden (Luff 1998). Voor het eerst gevonden in Suffolk (1976), maar pas onderkend door een recente vangst in Essex in 1995, en daarna ontdekt op diverse verspreid liggende lokaties aan de zuidkust van Engeland (Eversham & Collier 1997). Het voorkomen daar was al door Lindroth (1973) verondersteld. In Denemarken zeer zeldzaam en verspreid in het oosten van Jutland en op de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië vooral in het zuiden van Zweden, zeldzaam maar zich uitbreidend en plaatselijk in het noorden algemener dan in het overige gebied; niet in Noorwegen, zeldzaam in het zuiden van Finland (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland bijna overal algemeen, behalve in het noorden, waar hij vrij zeldzaam is (Horion 1941). In Westfalen eveneens in het gehele gebied (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland vooral verbreid in het gebied tussen Genève en de Bodensee, ontbrekend in de Alpendalen, in het zuiden zeer verspreid en zeldzaam (Marggi 1992). In België zeer verspreid zonder duidelijk patroon (Desender 1986), zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen voor en na 1950 ongeveer gelijk (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.