Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewone kortnek Nebria brevicollis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Nebria [genus] (4/3)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Midden- en Zuid-Europa. Ontbreekt in het noordelijke deel van Fennoscandië en in het overgrote deel van Rusland en de Baltische staten. Wel in geheel Zuid-Europa en Turkije, maar niet in Noord-Afrika. Geïntroduceerd in Noord-Amerika (Erwin et al. 1977). Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

Een van de talrijkste en meest verspreide Nederlandse loopkevers. Dit geldt ook voor het gehele omliggende gebied. Op de Britse Eilanden zeer gewoon, behalve in te droge en te hoog gelegen gebieden (Luff 1998). In Denemarken verbreid en algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid en gewoon in het zuiden van Zweden en langs de zuid- en zuidwestkust van Noorwegen tot ca. 62° noorderbreedte. In het zuiden van Finland zeer zeldzaam en plaatselijk (Lindroth 1945, 1985). In geheel Midden-Europa gewoon tot zeer gewoon, maar niet hoog in de bergen (Horion 1941, Marggi 1992).

Status: het aantal vindplaatsen van deze soort is overal in onze streken vooruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.