Overslaan en naar de inhoud gaan

Heidekortnek Nebria salina

Foto: Dick Belgers

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Nebria [genus] (4/3)
salina [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese, Atlantische soort die beperkt is tot West-Europa en de Britse Eilanden. In Scandinavië alleen in het zuiden. Zuidelijk tot Portugal. Oostelijk tot Tsjechië, Zuidwest--Bohemen (Hurka 1996). Areaalkarakteristiek: 0, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland beperkt tot de hogere gronden en het duingebied. Rudolph (1976) vermeldde dat de soort pas laat in Duitsland is waargenomen en zich klaarblijkelijk in oostelijke richting uitbreidt. Dit kan gedeeltelijk liggen aan het feit dat de taxonomische status pas laat duidelijk is geworden. In onze streken is N. salina zeldzamer en stenotoper dan N. brevicollis. Dit geldt ook voor de Britse Eilanden, behalve in het uiterste noordwesten van Schotland en de Shetland-eilanden, waar N. salina vaak de gewoonste van de twee is (Luff 1998). In Denemarken verbreid maar plaatselijk (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeer plaatselijk langs de kust van Zuid-Noorwegen tot 64° noorderbreedte en in het Zuiden van Zweden, met name op Öland en Gotland; niet in Finland (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland in het gehele gebied, algemeen in het noorden maar naar het zuiden en oosten toe steeds zeldzamer (Horion 1941). In Zwitserland alleen in een klein gebied rond Basel en daar op de Rode Lijst (Marggi 1992). In België niet zeldzaam en homogeen over het land verbreid (Desender 1986).

Status: geen duidelijke voor- of achteruitgang geconstateerd.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.