Overslaan en naar de inhoud gaan

Compostloper Perigona nigriceps

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Perigona [genus] (1/1)
nigriceps [soort]

Over de activiteit binnen het etmaal is niet veel bekend, maar waarschijnlijk in hoofdzaak nachtactief. De ontwikkeling vindt plaats in de warmte van rottend plantenafval. De voortplantingscyclus is in hoge mate onafhankelijk van de tijd van het jaar, maar veeleer aangepast aan de toestand van de betreffende afvalhoop. De larve is onder de genuskenmerken opgenomen in de tabel van Arndt (1991).

Dispersie: macropteer. De soort beschikt volgens de meeste auteurs over goede vleugels. Vliegwaarnemingen zijn volop bekend. Meermalen op licht gevangen (zie Kádár & Szél 1995). Een vangst met een ‘Autokätscher’ in het Wageningse Binnenveld vond ook plaats tegen de schemering (KB). Gezien de hoge mate van isolatie van de reproductieplaatsen van deze soort, moet hij over een enorme verbreidingskracht beschikken.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.