Overslaan en naar de inhoud gaan

Bronzen heideloper Olisthopus rotundatus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Olisthopus [genus] (1/1)
rotundatus [soort]

Nachtactief? De voortplanting vindt plaats in het najaar. Mannetjes met uitgestoken genitaliën in de periode augustus-september, evenals vrouwtjes met rijpe eieren (PB). De larve overwintert, maar ook een klein deel van de oude adulten. Poppen werden gevonden in het voorjaar (Burmeister 1939). ‘Verse’ dieren in de zomer. De larve is opgenomen in de tabellen van Arndt (1991) en Luff (1993).

Dispersie: dimorf. In België werden maar 7 macroptere exemplaren gevonden tegen 136 brachyptere (= 4,9%, Desender 1986). In Denemarken, waar hij zich veel dichter bij zijn areaalgrens bevindt, lag dit percentage veel hoger, namelijk ca. 40% (Bangsholt 1983). Er is een vrij duidelijke scheiding tussen lang- en kortvleugelige dieren, maar ook bij de macroptere vorm zijn de vleugels aanmerkelijk gereduceerd (Desender 1989a). Er werden bij het Belgische materiaal geen vliegspieren vastgesteld. Er zijn ook geen vliegwaarnemingen bekend.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.