Overslaan en naar de inhoud gaan

Bronzen heideloper Olisthopus rotundatus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Olisthopus [genus] (1/1)
rotundatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Noordelijk tot ongeveer 60-62° noorderbreedte en naar het oosten tot West-Rusland, de Kaukasus en Klein-Azië. Niet in het zuiden van het Europese Mediterrane gebied. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland het meest waargenomen op de zandgronden, inclusief de duinstreek. Op de Britse Eilanden zeer verbreid, hoewel de meeste waarnemingen in Ierland van de kust komen (Luff 1998). In Denemarken in het gehele land (Bangsholt 1983). In Fennoscandië tot ongeveer 60° noorderbreedte. in Zweden en Finland, langs de Noorse westkust iets noordelijker tot 64° noorderbreedte In heel Duitsland verspreid, maar pleksgewijs, wel vaak talrijk (Horion 1941). In Noordwest-Europa vaak niet zeldzaam, maar in Zuid-Duitsland en de Elzas veel zeldzamer. In Baden-Württemberg en diverse andere gebieden staat hij op de Rode Lijst (Trautner 1992b, Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In Zwitserland zeer zeldzaam en daar eveneens op de Rode Lijst (Marggi 1992). In Oostenrijk als uitgestorven aangemerkt (Franz 1983). In België verspreid zonder een duidelijk patroon (Desender 1986). In Vlaanderen op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is hij enigszins achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.