Overslaan en naar de inhoud gaan

Kogelloper Omophron limbatum

Foto: Jan Kersten

Indeling

Omophroninae [subfamilie]
Omophron [genus] (1/1)
limbatum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland zoet
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertMuilwijk, J.

Areaal

West-Palearctische soort. Hij komt voor in een groot deel van Europa, behalve in het noorden. Beperkt verspreid op de Britse Eilanden en het Iberisch schiereiland. Naar het oosten tot West-Azië en Siberië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

Bij ons een vrij algemene soort die slechts op de echte kleigronden ontbreekt. Op de Britse Eilanden slechts in het uiterste zuidoosten aan de kust (grensstreek Kent/Sussex: Rye en Dungeness). Waarschijnlijk betreft het hier een recente immigratie (of herkolonisatie); de eerste geverifieerde waarneming stamt uit 1969 (Luff 1998). In Groot-Brittannië als bedreigd op de Rode Lijst (Hyman 1992). In Denemarken zeer plaatselijk, vooral van oude waarnemingen van Jutland bekend, iets algemener op Bornholm (Bangsholt 1983). In Fennoscandië alleen verbreid in het zuidwesten van Zweden (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland in het gehele gebied, met name verbreid en algemeen in het noorden (Horion 1941). Tegenwoordig op de Rode Lijst voor Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992), hetgeen ook geldt voor Zwitserland waar hij vooral in de rivierdalen tussen Genève en de Bodensee, het oosten en Tessin voorkomt (Marggi 1992). In België nagenoeg beperkt tot de noordelijke helft van Vlaanderen.

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen vrij stabiel (Desender & Turin 1986, 1989); er zijn zelfs relatief veel zeer recente waarnemingen (zie kaart).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.