Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarte moerasloper Oodes helopioides

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Oodes [genus] (1/1)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa van het zuiden van Fennoscandië tot Noord-Spanje, Zuid-Italië en Griekenland. Naar het oosten tot Bulgarije en West-Siberië. Gemeld van Noord-Afrika, het betreft hier een éénmalige zeer oude vangst te Tanger, en dus wellicht een zwerver (Antoine 1961). Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland over het gehele land verbreid in vochtige gebieden. Op de Britse Eilanden verbreid, maar plaatselijk, in het zuiden van Engeland en Wales, niet in Schotland en Ierland (Luff 1998). In Denemarken vrij algemeen en verbreid in Oost-Jutland en op de eilanden (Bangsholt 1983). In Zweden verbreid tot ca. 60° noorderbreedte en in Finland tot ca. 66° noorderbreedte; in beide landen vrij algemeen in het zuiden, maar in noordelijke richting zeldzamer en plaatselijker (Lindroth 1945, 1986). In Noorwegen uiterst zeldzaam. In Duitsland niet zeldzaam tot algemeen in de vochtige gebieden van het laagland, zeldzamer in het Middelgebergte (Horion 1941). Ook in Westfalen een vrij gewone soort (Assmann & Starke 1990). In Baden-Württemberg op de waarschuwingslijst (Trautner 1992b). In Zwitserland op de Rode Lijst, hoewel hij tamelijk verbreid is in een gebied van Genève tot aan de Bodensee en in Tessin (Marggi 1992). In België verbreid in het westen en langs de rivierdalen (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen ongeveer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.