Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene halmklimmer Ophonus laticollis

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Ophonus [genus] (13/10)
laticollis [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Ophonus [genus] (13/10)
laticollis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In een groot deel van Europa, behalve het noorden en het zuiden. Naar het oosten tot Siberië en de Kaukasus. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in de gebieden met xerotherme plaatsen, zoals Zuid-Limburg, de zuidhellingen van de centrale stuwwallen; recent o.a. op de Grebbeberg (1989) (KA & TH) en in het Gooi (1987) (RJ). Op de Britse Eilanden vooral in het zuidoosten van Engeland, ten zuiden van de Humber tot Zuid-Wales (Luff 1998); op de waarschuwingslijst geplaatst (Hyman 1992). In Denemarken praktisch beperkt tot de oostkust van Jutland en de oostelijke eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid op öland en Gotland, maar niet algemeen (Lindroth 1945, 1986). Pas in de jaren dertig verschenen in de zuidelijke kuststreken van Finland. In Duitsland zeer verbreid, maar over het algemeen plaatselijk en zeldzaam (Horion 1941). Voor de omgeving van Berlijn op de Rode Lijst (Barndt et al. 1991). In Zwitserland vooral in de montane gebieden van de Jura en de Alpen (Marggi 1992). In België in het midden en het oosten van het land, maar bijna uitsluitend oude waarnemingen (Desender 1986). Alleen in het zuiden van België enkele recente vangsten. In Vlaanderen op de Rode Lijst als ‘uitgestorven’ (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is deze soort overal minder waargenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.