Overslaan en naar de inhoud gaan

Variabele halmklimmer Ophonus melletii

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Ophonus [genus] (13/10)
melletii [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Ophonus [genus] (13/10)
melletii [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort met een zeer pleksgewijze verspreiding. De noordgrens ligt in Zuid-Engeland en min of meer disjunct in het zuiden van Scandinavië. Naar het oosten tot Polen en Roemenië. Zuidelijk tot Portugal, Zuid-Italië en de noordelijke Balkan. Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland beperkt tot Zuid-Limburg. Op de Britse Eilanden alleen in Engeland ten zuiden van de lijn van de Humber tot de Severn, maar zeer verspreid (Luff 1998). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst geplaatst (Hyman 1992). In Denemarken slechts enkele waarnemingen, maar verbreid op Öland en Gotland (Bangsholt 1983, Lindroth 1986). Volgens Horion (1941) in Duitsland zeer verspreid, maar incidenteel en zeer zeldzaam. Niet op de faunalijsten van Bremen (Mossakowski 1991) en Berlijn (Barndt et al. 1991). In Baden-Württemberg door Trautner (1992b) op de Rode Lijst als bedreigd opgevoerd. Ook op de Rode Lijst van Oostenrijk (Franz 1983) als zeer bedreigd aangemerkt. In Zwitserland komt hij met name in het westelijke deel van het land voor (Marggi 1992). Uit België zijn slechts twee waarnemingen uit het zuidoosten van het land bekend (Desender 1986), niettemin als ‘bedreigd’ op de Vlaamse faunalijst (Desender et al. 1995).

Status: uit onze streken zijn onvoldoende gegevens bekend om iets te kunnen zeggen over voor- of achteruitgang.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.