Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewone halmklimmer Ophonus rufibarbis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Ophonus [genus] (13/10)
rufibarbis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa van het zuiden van Fennoscandië tot in het Middellandse-Zeegebied, inclusief Corsica, Sardinië en Sicilië. Vanaf het Iberisch Schiereiland en Noord-Afrika, naar het oosten tot de Kaukasus en Centraal-Azië (Sciaky 1987). Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland de meest algemene Ophonus (Metophonus)-soort, voorkomend in grote delen van het land, met een voorkeur voor de kleigronden. Op de Britse Eilanden verbreid in oostelijk Engeland, maar plaatselijk ook in Ierland, Wales en Schotland (Luff 1998). Verbreid en algemeen in grote delen van Denemarken, maar zeldzaam in Midden- en West-Jutland (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid en niet zeldzaam in het zuiden (Lindroth 1945, 1986). Volgens Horion (1941, 1951) waarschijnlijk in heel Duitsland, maar het verspreidingsbeeld is lange tijd onduidelijk gebleven (zie onder ‘taxonomie’). Van Zwitserland gaf Marggi (1992) slechts schaarse en verspreide waarnemingen. Aangenomen mag worden dat de soort in grote delen van Midden-Europa niet zeldzaam is. In België verbreid en algemeen (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen van deze soort overal toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.