Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarthaarhalmklimmer Ophonus stictus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Ophonus [genus] (13/10)
stictus [soort]

Overdag actief in de zon (Burmeister 1939). Er is slechts weinig over de soort bekend. Volgens Marggi (1992) voortplanting in het voorjaar, maar mogelijk bij ons ook in de zomer (Luff 1998) met imago-overwintering in de bodem, en maximumvoorkomen van de imago’s in juli-augustus. Evenals de meeste ‘blauwe’ Ophonus-soorten, is hij gespecialiseerd op de zaden van schermbloemen, met name wilde peen (Daucus carota) (Burmeister 1939, Jeannel 1941-1942). De larve is opgenomen in de tabel van Arndt (1991).

Dispersie: macropteer. Vliegwaarnemingen o.a. uit lichtvallen in Hongarije (Kádár & Szél 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.