Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarthaarhalmklimmer Ophonus stictus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Ophonus [genus] (13/10)
stictus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

In hoofdzaak beperkt tot Midden-Europa. Een zeer pleksgewijze verspreiding in warmtegebieden, vanaf Groot-Brittannië, naar het oosten tot Polen en Oekraïne (Krim). Zuidelijk tot Toscane in Italië en tot de Noord-Balkan. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland nog zeldzamer dan O. ardosiacus en uit deze eeuw is alleen een waarneming van Terschelling (1937) bekend. Op de Britse Eilanden slechts recente meldingen van Gloucestershire, Leicestershire and Northamptonshire (Phillips & Evans 1996, Luff 1998). Op de Britse Eilanden als zeer bedreigd aangemerkt (Hyman 1992). Niet in Denemarken en Fennoscandië. In Duitsland volgens Freude et al. (1976) de meest algemene ‘blauwe’ Ophonus-soort. Horion (1941) meldde hem inderdaad voor praktisch alle delen van dit gebied, behalve het noorden, maar verwachtte zelfs een uitbreiding van het areaal in deze richting. Hij gaf evenwel aan dat de soort overal zeldzaam is en dat het bijna altijd om incidentele vangsten gaat. Over het recente voorkomen in Duitsland zijn geen precieze gegevens gevonden. In Zwitserland uitermate zeldzaam, slechts in het zuiden (Marggi 1992). Zowel in Zwitserland als in Oostenrijk op de Rode Lijst. In België zijn slechts drie oude waarnemingen van voor 1950  bekend uit het zuidoosten van het land (Desender 1986). Niet in Vlaanderen.

Niet opgenomen: een oncontroleerbare vangst van 1986 uit Het Gooi (FT59).

Status: in Nederland en België zeer waarschijnlijk alleen als zwerver, die incidenteel nog wel eens gemeld zou kunnen worden.

bewerkt EC, 13-12-2014
Volgens Muilwijk & Felix (2010) alleen bekend van een ongedateerde waarneming uit Limburg.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.