Overslaan en naar de inhoud gaan

Duinhalmklimmer Ophonus cordatus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Ophonus [genus] (13/10)
cordatus [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Ophonus [genus] (13/10)
cordatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa noordelijk tot Zuid-Engeland en Midden-Duitsland. Naar het oosten tot West-Siberië de Kaukasus en Iran. In het Mediterrane gebied tot in Noord-Afrika, Algerije (Sciaky 1987). Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland langs de kust en in Zuid-Limburg, echter meest oude vangsten. Op de Britse Eilanden voornamelijk aan de zuidkust van Engeland (Luff 1998). Van Hyman (1992) krijgt de soort de status ‘zeldzaam’ op de Rode Lijst. Niet in Denemarken en Fennoscandië. In Duitsland schaars en lokaal op xerotherme plaatsen in West-, Midden- en Zuid-Duitsland (Horion 1941). In Baden-Württemberg (Trautner 1992b) op de Rode Lijst. In Zwitserland, evenals in geheel Midden-Europa, zeer zeldzaam en alleen in warmtegebieden te vinden (Marggi 1992). Van België zijn, in overeenstemming met het Nederlandse beeld, merendeels oudere vangsten bekend uit het kustgebied en de Ardennen (Desender 1986). Ook in Vlaanderen als ‘uitgestorven’ op de Rode Lijst.

Niet opgenomen: een melding uit Leeuwarden (FU89: 1982).

Status: in Nederland en België is het aantal waarnemingen sterk achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989). Hij is meermalen intensief gezocht aan de kust en niet meer gevonden, o.a. in de omgeving van Haarlem (KA). De vangpotgegevens uit het Zuid-Hollandse kustgebied komen uit de jaren vijftig.

bewerkt EC, 13-12-2014
De laatst geverifieerde Nederlandse waarneming dateert van 1962 (Vorst, 2010).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.