Overslaan en naar de inhoud gaan

Langhalsschorsloper Paradromius longiceps

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Paradromius [genus] (2/2)
longiceps [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa, vanaf het noordwesten naar het oosten tot de omgeving van Gorki in Rusland en de Kaukasus. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland zeer zeldzaam, vooral in het westen van het land, maar niet beperkt tot de kust; o.a. in de Weerribben, De Kaag en de Brabantse Biesbosch. Op de Britse Eilanden zeldzaam en plaatselijk, beperkt tot het oosten van Engeland, van Yorkshire tot Zuid-Essex (Luff 1998). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). Uit Denemarken is alleen een oude waarneming van voor 1900 bekend uit Jutland, maar op de eilanden vooral recente waarnemingen (Bangsholt 1983). In Zweden zeer verspreid en plaatselijk in het zuiden, in Finland in twee kleine gebieden; niet in Noorwegen (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland in het gehele gebied, maar incidenteel en zeer verspreid (Horion 1941), in de meeste gebieden op de Rode Lijst (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Uit Westfalen alleen oude gegevens (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland eveneens op de Rode Lijst, slechts enkele vindplaatsen (Marggi 1992). In geheel Noord- en Midden-Europa zeldzaam, vooral in het westen. Uit België slechts één waarneming aan de monding van de Schelde volgens Desender (1986); als waarschijnlijk bedreigde soort op de Vlaamse Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen grosso modo gelijk gebleven. De meeste recente waarnemingen komen uit, het in de laatste decennia relatief intensieve, onderzoek van rietlanden (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.