Overslaan en naar de inhoud gaan

Oeversnelloper Paranchus albipes

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Paranchus [genus] (1/1)
albipes [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Holarctisch, Oost-Canada. Europa tot 60-61° noorderbreedte. Zuidelijk tot Spanje, Noord-Afrika, Madeira en de Canarische eilanden. Niet in het zuiden van het Balkanschiereiland. Naar het oosten tot Klein-Azië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland over het gehele land, het zwakst vertegenwoordigd op de zandgronden. Op de Britse Eilanden zeer wijd verbreid en algemeen, ook op de Shetland-eilanden (Luff 1998). In Denemarken verbreid maar niet algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië in Zuid-Zweden, verder beperkt tot de zuidkusten van Noorwegen en Finland (Lind-Roth 1945, 1986). In Duitsland overal vrij algemeen, alleen naar het oosten toe iets zeldzamer (Horion 1941). In Zwitserland in het gehele noordwesten en het uiterste zuidoosten, niet in de hoge delen van het land (Marggi 1992). In België in het gehele land algemeen (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied over het algemeen iets toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.