Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweestreepknotje Paratachys bistriatus

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Paratachys [genus] (2/2)
bistriatus [soort]

Waarschijnlijk tenminste gedeeltelijk nachtactief. Voortplanting in het voorjaar (Larsson 1939, Lindroth 1985). Overwintering als imago in graspollen en onder stenen. De jonge dieren verschijnen in september. Volgens Marggi (1992) klimmen de dieren vaak in bomen en hij meldde waarnemingen uit eiken, waar de soort tot 7m hoog gevonden is. De larve is nog niet beschreven, maar Burmeister (1939) vermeldde niettemin dat deze in onderaardse gangen zou leven.

Dispersie: de soort is in Midden- en Noord-Europa macropteer en er zijn verschillende vliegwaarnemingen bekend door lichtvallen (o.a. Marggi 1992). De soort heeft bij het Belgische materiaal optimaal ontwikkelde vleugels en steeds volledig ontwikkelde vliegspieren (Desender 1989a). Volgens Jeannel (1941-1942) bestaat er in de Pyreneeën echter een populatie van ongevleugelde dieren.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.