Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweestreepknotje Paratachys bistriatus

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Paratachys [genus] (2/2)
bistriatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In geheel Europa, behalve ten noorden van de lijn Zuid-Engeland - Midden-Denemarken - Letland - Moskou. Ook op Madeira (Machado 1992). Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland heeft de soort een zeer onduidelijk verspreidingspatroon. Mogelijk komt hij ook in het noorden van het land voor (gezien de meldingen uit Denemarken), maar daar echter nog niet gevonden. Op de Britse Eilanden is hij thans waarschijnlijk beperkt tot Zuid-Engeland, waar hij alleen aan de kust regelmatig wordt gesignaleerd (Luff 1998); oudere records bestaan van East Anglia en noordelijk tot Yorkshire en Zuid-Wales. Voor Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). In Denemarken zeer zeldzaam en beperkt tot de oostelijke eilanden aan de kust, maar soms in aantal (Bangsholt 1983). Horion (1941) meldde hem voor Duitsland als vrij algemeen in het westen en het zuiden, maar zeldzamer in het midden en zeer zeldzaam in het noorden. In het Rheinland niet aan de Nederrijn, in Westfalen niet in het laagland. In Zwitserland in het gebied vanaf Genève tot aan de Bodensee algemeen, verder in Tessin (Marggi 1992). In België zeer verspreid (Desender 1986), in Vlaanderen als bedreigd op de Rode Lijst; laatste vangst: Vucht 1986 (Desender et al. 1995).

Status: in België na 1950 nog wel gevonden in het gebied aansluitend aan Zuid-Limburg, maar sterk in aantal vindplaatsen achteruitgegaan (Desender 1986). In Nederland en Denemarken is er geen duidelijke achteruitgang te zien (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.