Overslaan en naar de inhoud gaan

Bleek knotje Paratachys micros

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Paratachys [genus] (2/2)
micros [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Het verspreidingsbeeld lijkt sterk op dat van T. bistriatus, maar de noordgrens ligt iets zuidelijker. In het zuiden tot Noord-Afrika. Ook op de Azoren. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland fluviatiel, soms waargenomen in grote aantallen (Klynstra 1941, 1951). Op de Britse Eilanden alleen in het uiterste zuiden aan de kust van Dorset tot Sussex, met een enkele recente waarneming uit Wales (Luff 1998); op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). Niet in Fennoscandië en Denemarken. In Duitsland zeer zeldzaam en plaatselijk in West-, Midden- en Zuid-Duitsland (Horion 1941) op diverse Rode Lijsten (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In het Rheinland en Westfalen slechts incidenteel. In Zwitserland in de rivierdalen verbreid, maar zeldzaam (Marggi 1992), op de Rode Lijst. In België in het Schelde- en het Maasgebied (Desender 1986). In Vlaanderen zeldzaam (Desender et al. 1995).

Status: in België achteruitgegaan, hetgeen in Nederland, in mindere mate, ook het geval is (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.