Overslaan en naar de inhoud gaan

Donkere spiegelloopkever Notiophilus aquaticus

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Notiophilus [genus] (8/8)
aquaticus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Circumpolair. In Europa tot vrij zuidelijk, waar de soort over het algemeen wordt aangetroffen in hoger gelegen gebieden. Door Burmeister (1939) is hij boreo-alpien genoemd, maar dat is niet houdbaar omdat er geen scheiding is tussen de populaties van het laagland en de bergen (Horion 1941). Hij ontbreekt in delen van Zuid-Frankrijk, het Iberisch schiereiland, Griekenland en de Mediterrane eilanden. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In heel Nederland, maar het zeldzaamst op de laagveen- en zeekleigronden. Op de Britste Eilanden zeer verbreid, maar vooral in het noorden algemeen; waarschijnlijk ook in Ierland verbreid (Luff 1998). In Denemarken en Fennoscandië is het de Notiophilus-soort met de grootste verspreiding, maar zelden is hij talrijk (Bangsholt 1983, Lindroth 1945, 1985). In Duitsland verbreid en niet zeldzaam (Horion 1941). In Westfalen evenals in Denemarken een algemene soort. In Zwitserland in de hogere delen van de Jura en vooral de Alpen (Marggi 1992). In België voornamelijk in het noorden; in de zuidelijke helft merendeels oude vangsten (Desender 1986, Desender et al. 1995).

Status: het aantal vindplaatsen is in het gehele omliggende gebied stabiel (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.