Overslaan en naar de inhoud gaan

Bosspiegelloopkever Notiophilus rufipes

Foto: Dick Belgers

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Notiophilus [genus] (8/8)
rufipes [soort]

Levenswijze

Dagactief. Voortplanting in het voorjaar, met een top in mei-juni. Ook talrijk in het najaar door activiteit van de jonge dieren (Lindroth 1945, 1985). Burmeister (1939) veronderstelde, waarschijnlijk door deze tweetoppige periodiciteit, een tweede generatie. Dit wordt ondersteund door de waarnemingen in Drenthe, waar zowel in de periode mei-juni als september-februari, mannetjes met uitgestoken penis werden gevangen (PB). Overwintering als imago. De adulten leven waarschijnlijk langer dan één jaar. De larve is opgenomen in de tabellen van Arndt (1991) en Luff (1993).

Dispersie: de soort staat bekend als macropteer (Lindroth 1985, Luff 1998) en een vliegwaarneming is voor ons land bekend uit Drenthe: september 1 (TVH). In België slechts macroptere exemplaren met sterk gereduceerde vleugels, zonder volledig ontwikkelde vliegspieren (Desender 1989a).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.