Overslaan en naar de inhoud gaan

Moerashaaroogkever Trichocellus placidus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Trichocellus [genus] (2/2)
placidus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa voornamelijk noordelijk, maar in Midden-Europa wat verder naar het zuiden voorkomend dan T. cognatus. Naar het oosten tot West-Siberië, Klein-Azië en de Kaukasus. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland in een groot deel van het land, niet beperkt tot de zandgronden. Op de Britse Eilanden verbreid in grote delen van Groot-Brittannië, vooral algemeen in het oosten, maar slechts weinig gemeld van Ierland en Zuid-Wales; recent ook op het eiland Man (Luff 1998). In Denemarken verbreid en algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid en algemeen in het zuiden van Zweden en Finland, noordelijker in deze landen, evenals in Noorwegen, langs de kust, in het westen tot zeer noordelijk (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland in het gehele gebied, behalve in het zuiden, waar hij zeer zeldzaam en plaatselijk is. In Baden-Württemberg op de Rode Lijst (Trautner 1992b). Vooral in het noorden zeer algemeen (Horion 1941). In Zwitserland beperkt tot de omgeving van Genève (Marggi 1992). In België in een groot deel van het land, maar met een merkwaardig ‘gat’ in het centrale gedeelte (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen van deze soort zeer duidelijk gestegen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.