Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardboogkever Trechoblemus micros

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Trechoblemus [genus] (1/1)
micros [soort]

Nachtactief? De soort heeft, in tegenstelling tot Blemus discus, sterk gereduceerde ogen en leeft dus waarschijnlijk minder aan het bodemoppervlak. Dit kan verklaren waarom deze soort zo weinig in vangpotten wordt aangetroffen. Voortplanting in het (late) voorjaar en de zomer. Overwintering als imago in kleine holten in iets vochtige bodem (Marggi 1992). Volgens Burmeister (1939) leeft ook de larve ondergronds. De larve is opgenomen in de tabellen van Arndt (1991) en Luff (1993).

Dispersie: macropteer volgens Lindroth (1945), die ook vliegwaarnemingen vermeldde. Marggi (1992) meldde dat de soort tot vliegen in staat is, maar niet, zoals B. discus, in zwermen vliegt. Er zijn geen recente vliegwaarneming bekend. Desender (1989a) vond bij de in België onderzochte exemplaren doorgaans sterk gereduceerde vleugels en slechts enkele exemplaren met volledig ontwikkelde vliegspieren, die dan in verhouding tevens de grootste vleugels bezaten.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.