Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardboogkever Trechoblemus micros

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Trechoblemus [genus] (1/1)
micros [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Het verspreidingsgebied lijkt zeer sterk op dat van Blemus discus. Naar het oosten tot in West-Siberië. Niet in het noorden van Fennoscandië en niet in het Mediterrane gebied. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland en het omliggend gebied zeer verspreid en doorgaans als niet algemeen beschouwd. Op de Britse Eilanden verbreid, behalve in Noord-Schotland, waarschijnlijk ook verbreid in Ierland (Luff 1998). In Denemarken verspreid in Midden- en Oost-Jutland en op de eilanden, niet op Bornholm (Bangsholt 1983). In Zweden niet op Gotland en Öland, verder verspreid in het zuiden en het zuidoosten van Noorwegen, in Finland alleen in het uiterste zuiden (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland verbreid over het gehele gebied, maar bij overstromingen soms in aantal waargenomen (Horion 1941). In Westfalen verspreid in het laagland, plaatselijk niet zeldzaam (Rudolph 1976). Voor Zwitserland, waarvan verspreide waarnemingen bekend zijn van het gebied tussen Genève en de Bodensee, de Jura en rondom Basel, staat hij op de Rode Lijst.

Status: waarschijnlijk veel algemener dan thans bekend is. Het voorkomen in Nederland en België is vrij stabiel en er zijn veel recente waarnemingen bekend.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.