Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkerboogkever Trechus quadristriatus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Trechus [genus] (3/3)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Niet in het noorden van Fennoscandië en Rusland. Geïntroduceerd in Noord-Amerika, gevestigd in Oost-Canada (Bousquet et al. 1984, Spence 1990). Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In geheel Nederland, nog iets algemener dan T. obtusus. Ook in het omliggend gebied overal zeer algemeen. Op de Britse Eilanden over het gehele gebied verbreid maar het zwaartepunt ligt daar meer in het oosten en zuiden dan bij T. obtusus (Luff 1998). Algemeen en verbreid in Denemarken (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeer verbreid in het zuiden van Zweden tot 62° noorderbreedte en langs de Botnische Golf tot ca. 66° noorderbreedte. In Finland tot 64° noorderbreedte, in Noorwegen alleen in het zuiden langs de kust (Lindroth 1945, 1985). In heel Duitsland een algemene soort, ook in Westfalen (Horion 1941, Rudolph 1976). In Zwitserland vooral in het gebied ten noorden van de Alpen, algemeen tussen Genève en de Bodensee en in het zuiden van Tessin (Marggi 1992). In België verbreid, met een nauwelijks van T. obtusus afwijkend verspreidingsbeeld (Desender 1986).

Status: het aantal waarnemingen is in het gehele gebied stabiel.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.