Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewone boogkever Trechus obtusus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Trechus [genus] (3/3)
obtusus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Niet in het oostelijke deel van Fennoscandië en noordoostelijk Rusland. Geïntroduceerd in Noord-Amerika en daar snel uitgebreid (Kavanaugh & Erwin 1985). Wellicht boreomontaan. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In het gehele land en het grootste deel van het omliggend gebied algemeen. Op de Britse Eilanden wijd verbreid, vooral in het noorden en Ierland, waar hij algemener is dan T. quadristriatus (Luff 1998). In Denemarken verbreid en algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië vrij zeldzaam en verspreid tot 68° noorderbreedte in Noorwegen, verder zeer zeldzaam en plaatselijk in twee vrij ver van elkaar liggende gebieden in Zuid-Zweden, niet in Finland (Lindroth 1945, 1985). De soort wordt voor Westfalen ook als zeldzaam opgegeven en is volgens Rudolph (1976) alleen bekend van de bergen en niet van het laagland. Dit zou ook voor de rest van Duitsland gelden, met name in het zuiden (Horion 1941). Rekening houdend met de algemene verbreiding in ons land, moeten we concluderen dat taxonomische moeilijkheden vrijwel zeker een rol hebben gespeeld bij dit waarschijnlijk niet geheel correcte beeld (zie de notitie onder). Maar omdat de soort ook in Zwitserland in hoofdzaak in de hogere delen van het land voorkomt (Marggi 1992) en in Zuid-Europa montaan tot alpien is, evenals op de Balkan (Hieke & Wrase 1988), hebben we hier waarschijnlijk met een boreomontane soort te maken. In België evenals bij ons over het gehele land verbreid en niet zeldzaam (Desender 1986).

Status: de soort is praktisch overal vooruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989). In West-Europa nergens zeldzaam.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.