Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloeon simile

Foto: Martien van den Heuvel

Indeling

Baetidae [familie]
Cloeon [genus] (2/2)
simile [soort]

Indeling

Baetidae [familie]
Cloeon [genus] (2/2)
simile [soort]

Algemeen: schaarser dan Cloeon dipterum, maar komt verspreid over het hele land voor. Iets algemener in duinplassen en in diepe plassen. Hieronder worden ook de verschillen met Procloeon bifidum besproken, een schaarse soort van niet te snel stromende wateren in het Oosten en Zuiden van het gebied.

Vliegtijd en gedrag: zwermt in tegenstelling tot C. dipterum en P. bifidum niet in het donker en komt dus niet op licht. Sluipt uit in de ochtend en zwermt vaak ’s middags, ook bij wisselvallig weer.

Gelijkende soorten: de determinatie kan lastig zijn en kennis van het stadium is belangrijk. Hieronder volgen de verschillen per stadium:

  • Vrouw imago: door het ontbreken van de oranjebruine vleugelvoorrand en de afwezigheid van vlekken op het achterlijf niet te verwarren met C. dipterum, maar wel met P. bifidum (en Centroptilum luteolum als de achtervleugel niet goed zichtbaar is). Verschilt van P. bifidum door de plattere kop, P. bifidum heeft veel hogere ogen. De vleugelvorm van C. simile is smaller en langgerekter dan die van P. bifidum
  •  
  • Man imago: direct te herkennen aan de muffinoogkleur: groen met een smalle zwarte rand. Ook de bleke, ongeringde staartdraden zijn kenmerkend.
  •  
  • Subimago: de vleugels zijn geelbruin getint en verschillen hierdoor van die van zowel C. dipterum als P. bifidum. Ook zijn de staartdraden zeer kenmerkend. Deze zijn namelijk eenkleurig donker tot zwart (bleek bij P. bifidum en bleek met donkere ringen bij C. dipterum)
  •