Overslaan en naar de inhoud gaan

Caenis luctuosa

Foto: Dick Belgers

Indeling

Caenidae [familie]
Caenis [genus] (10/6)
luctuosa [soort]

Indeling

Caenidae [familie]
Caenis [genus] (10/6)
luctuosa [soort]

Algemeen: Algemene slijkhaft in stilstaande wateren. Vooral in grote plassen en in duinplassen vaak de algemeenste soort. Zwermt meestal ’s ochtends en kan dan spectaculaire zwermen vormen in het ochtendlicht.

Vliegtijd en gedrag: Vliegt van juni t/m augustus. Typisch in de ochtend in de vier uur rond zonsopkomst. Kan sporadisch (net zoals C. macrura, zie onder) ook in het donker in de avond op licht afkomen.

Gelijkende soorten: Gemakkelijk te herkennen door het volledig donkere uiterlijk, maar er is een dubbelganger met dezelfde donkere kleur (en ook deze soort vliegt vooral ’s ochtends): Caenis macrura. C. macrura komt echter voor in stromend water, maar ook in grote plassen moet men bedacht zijn op deze soort. Daarnaast komt C. luctuosa ook wel eens in stromend water voor. De verschillen zijn bij mannetjes goed te zien onder de microscoop: de vlek op de styliger (plaat aan de buikzijde aan de voorkant van het genitaal) is bij C. luctuosa driehoekig en bij C. macrura rond. Daarnaast is de basis van het antenneflagel bij C. luctuosa verbreed, terwijl deze bij C. macrura gelijkmatig smal is. Voor andere gelijkende soorten (niet geheel donker, maar wel zoals deze met geringde staartdraden), zie C. robusta.