Overslaan en naar de inhoud gaan

Caenis robusta

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Caenidae [familie]
Caenis [genus] (10/6)
robusta [soort]

Indeling

Caenidae [familie]
Caenis [genus] (10/6)
robusta [soort]

Algemeen: Algemene slijkhaft, vooral in de laagveengebieden van West Nederland. Larven leven in allerlei stilstaande wateren, inclusief (schone) sloten.

Vliegtijd en gedrag: sluipt voor zonsondergang uit en zwermt vaak ook al in de schemer. Komt ook veel op licht.

Gelijkende soorten: Kan door zijn donkere pigmentatie op alle segmenten (op bleke grondkleur) op allerlei andere soorten lijken. Let dan vooral op de ongeringde, bleke staartdraden:

- C. horaria: zie aldaar
C. luctuosa en C. macrura: zie C. luctuosa
C. lactea: een zeldzame soort van grote plassen en meren. Heeft een smal donker V-tje op de penis (onderkant) en ook op de bovenkant van het laatste segment zit een dergelijke tekening.​
- C. pseudorivulorum: een zeldzame soort van laaglandbeken in Drenthe en de Kempen. Deze soort heeft een getekende styligerplaat (plaat aan de buikzijde aan de basis van het genitaal) en ook vaak een V-tje op de bovenkant van het laatste segment (maar níét op de penis)​
- Brachycercus harrisellus: een zeldzame soort van laaglandbeken in Drenthe en de Kempen. Deze soort heeft verticaal afgeplatte forceps (itt op doorsnee ronde forceps bij Caenis) en ver uit elkaar geplaatste voorpoten.