Overslaan en naar de inhoud gaan

Ephemera glaucops

Foto: Dick Belgers

Indeling

Ephemeridae [familie]
Ephemera [genus] (4/4)
glaucops [soort]

Indeling

Ephemeridae [familie]
Ephemera [genus] (4/4)
glaucops [soort]

Algemeen: in Nederland en België pas recent algemeen geworden (rond 2005). Daarvoor slechts twee waarnemingen. Komt in Nederland en Vlaanderen wijd verbreid voor in grote diepe plassen ten zuidoosten van de lijn Kortrijk - Rotterdam – Amsterdam – Groningen. In Wallonië alleen in de Maas voorlopig.

Vliegtijd en gedrag: zomersoort met een piek in juni en juli. Soms ook daarvoor en ook in augustus en later zijn de imago’s te vinden. Vooral ’s nachts actief en komt veel op licht. Sluipt wel vaak overdag al uit.

Gelijkende soorten: de helder grijsblauwe tot gele ogen met zwarte “pupil” zijn kenmerkend. Ephemera vulgata heeft ook gedeeltelijk lichte ogen, maar nooit zo opvallend als bij E. glaucops. Bovendien is de tekening op de rug totaal verschillend. E. glaucops lijkt vanwege de fijne lijnen op de rug nogal op E. lineata. Deze zeer zeldzame (en in het gebied waarschijnlijk uitgestorven) soort van grote rivieren heeft echter volledig zwarte ogen en zes in plaats van vier lijnen op de rug. Bovendien zijn op de zijkant van het achterlijf bij E. lineata twee fijne lijntjes te zien en bij E. glaucops is dat een punt en een lijn.