Overslaan en naar de inhoud gaan

Leptophlebia marginata

Indeling

Leptophlebia [genus] (2/2)
marginata [soort]

Indeling

Leptophlebia [genus] (2/2)
marginata [soort]

Algemeen: zeldzame soort die verspreid over het gebied voorkomt in zure bosbeken. In Nederland vooral op de Veluwe en op de stuwwallen ten Oosten van de Maas. In België zeer zeldzaam en verspreid over enkele beken in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Vliegtijd en gedrag: Voorjaarssoort, de adulten te vinden van april tot juni. Subimagines verschijnen rond de middag en zwermen beginnen eerder dan L. vespertina, vaak al ver voor zonsondergang.

Gelijkende soorten: voor de herkenning van deze soort is het erg belangrijk om het stadium te weten. Hieronder staan die stadia beschreven inclusief hun onderscheidende kenmerken

 

  • Man imago: makkelijk te herkennen aan de bruin berookte top van de vleugel. Enige eendagsvlieg die dit heeft (hoewel in het buitenland sommige Baetis alpinus iets vergelijkbaars zouden hebben). Verder volledig donkerbruin. Vergelijk ook Rhithrogena. Deze soorten zijn lichter bruin, hebben slechts twee staartdraden en is juist de basale helft van de vleugel bruin berookt. Van Rhithrogena komen twee soorten schaars voor in Zuid-Limburg.
  •  
  • Vrouw imago: zeer lastig van zowel Leptophlebia vespertina als Paraleptophlebia submarginata te onderscheiden.  Vaak is er bij goede vergroting nog iets van bruine beroking in het pterostigma te zien. De vleugeladers zijn donkerder dan bij de twee andere soorten en is op die manier toch redelijk vaak tot op soort te herkennen.
  •  
  • Subimago: goed te herkennen aan de vleugels. De grondkleur van zowel de voor- als achtervleugels is grijs (achtervleugel is bij L. vespertina bleker) en de aders zijn verdonkerd. L. vespertina heeft geen verdonkerde aders en P. submarginata heeft juist extreem verdonkerde aders op een juist gele grondkleur. Zie ook bij die soort.
  •