Overslaan en naar de inhoud gaan

Leptophlebia vespertina

Foto: Klaas van der Veen

Indeling

Leptophlebia [genus] (2/2)
vespertina [soort]

Algemeen: typische soort van vennen. Vooral veel te vinden bij vennen op de hei of bij hoogvenen, maar op sommige plekken, zoals in de Weerribben, ook in laagveen. Zeer soms ook in zure beken.

Vliegtijd en gedrag: Voorjaarssoort, vooral in april-mei, maar kan doorgaan tot in augustus. Subimagines verschijnen rond de middag en blijven vooral in de vegetatie zitten. Ze gaan pas vliegen na vervelling naar imago, in de avond. Het zwermen gaat vaak nog door na zonsondergang.

Gelijkende soorten: ook bij deze soort geldt dat kennis van het stadium zeer belangrijk is. Zie hieronder de kenmerken:

 

  • Man imago: Lijkt op mannetje Paraleptophlebia submarginata en eigenlijk moeten de genitaliën bekeken worden voor zekere determinatie, hoewel het habitat en de verspreiding van de twee soorten niet of nauwelijks overlapt. L. vespertina is iets somberder gekleurd, heeft minder duidelijk geringde staardraden en de mannetjes hebben opvallendere lichte ringen een segment 2-7, waardoor er een soort licht middenstuk ontstaat.
  •  
  • Vrouw imago: zeer lastig van P. submarginata te onderscheiden. Het aantal dwarsaders in de voorrand van de achtervleugel kan uitkomst bieden.
  •  
  • Subimago: goed te herkennen door de onduidelijke aders en het verschil in kleur tussen voor- en achtervleugel. Voorvleugel is grijs, achtervleugel is bleek.