Overslaan en naar de inhoud gaan

Himacerus apterus

Foto: Jan Kersten

Indeling

Nabidae [familie]
Himacerus [genus] (4/4)
apterus [soort]

Indeling

Nabidae [familie]
Himacerus [genus] (4/4)
apterus [soort]

Himacerus apterus (polymorf, brachypteer tot macropteer: 8,0-11,5 mm) leeft zoöfaag op bomen en struiken, zowel loof- als naaldbomen. Het voedsel bestaat onder andere uit mijten, bladluizen, wantsen (vooral miriden) en kleine rupsen. Ze heeft één generatie per jaar en overwintert als ei. De eieren worden in het najaar diep in jong hout afgezet. Er zijn vier larvale stadia, die zijn waargenomen van midden mei tot begin september. De eerste twee stadia leven in de kruidlaag en vanaf het derde stadium migreren ze naar bomen en struiken. Naast brachypteren en macropteren komen er dieren met intermediare vleugellengtes voor. Vrouwtjes zijn veel vaker macropteer dan mannetjes. Volwassen dieren zijn waargenomen van eind april tot begin december en een enkele keer in februari. Vliegende dieren zijn op licht gevangen.

Bron

Auteur(s)

Hermes, D.J., Aukema, B.