Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw-Zeelandse tarwewants Nysius huttoni

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Lygaeidae [familie]
Nysius [genus] (7/6)
huttoni [soort]

Nysius huttoni is polyfaag en wordt uit Nieuw Zeeland vermeld van 34 waardplanten uit 16 verschillende families (Smit et al., 2007). In Vlaanderen werd ze in aantal aangetroffen op Senecio inaequidens, tussen de zaden van Polygonum maculosa en tussen de eerder genoemde topkapselmossen (Aukema et al., 2005). Ook Eyles & Ashlock (1969) suggereren een associatie met mossen (Sphagnum spp. En Polytrichium spp.). Incidenteel veroorzaakt ze in Nieuw Zeeland veel schade in tarwe Triticum aestivum (Swallow & Cressey, 1987) en Brassicaceae (Ferguson, 1994).

Ze overwintert als adult tussen mossen en in strooisel, incidenteel ook onder stenen en boomschors (Bonte et al, 2010). Er zijn twee of drie generaties per jaar. Nimfen werden gevonden van eind april tot eind oktober en volwassen dieren zijn gedurende het hele jaar aanwezig (Smit et al., 2007).

Het is een vleugelpolymorfe soort, waarvan de adulten brachypteer, submacropteer of macropteer zijn. Macroptere exemplaren vormen ongeveer een kwart van de Nederlandse en Belgische populaties en zijn van belang voor de verder verspreiding van de soort (Smit et al., 2007).

Bron

Auteur(s)

Aukema, B.