Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergeet-mij-nietgraafwants Sehirus luctuosus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Cydnidae [familie]
Sehirus [genus] (2/2)
luctuosus [soort]

Indeling

Cydnidae [familie]
Sehirus [genus] (2/2)
luctuosus [soort]

Herkenning 6,2-8,3 mm. Door de bedoornde poten, het geheel zwarte lijf en de afwezigheid van haren op de voorrand van de kop alleen te verwarren met Sehirus morio en Cydnus aterrimus. Bij Cydnus loopt het schildje echter maar tot halverwege het achterlijf terwijl deze bij Sehirus tot ongeveer driekwart reikt. Sehirus luctuosus lijkt sterk op Sehirus morio, maar kan op basis van zijn formaat onderscheiden worden.

Voorkomen Vrij algemeen in de duinen en op de binnenlandse zandgronden, maar niet in de drie noordelijke provincies, Overijssel en Flevoland.

Biotoop Komt voor in droge, warme biotopen op zandbodem. Leeft van ruwbladigen en is vaak te vinden onder vergeet-mij-nietjes en bladrozetten van slangenkruid of ossentong maar ook onder bladrozetten van andere planten.

Fenologie adult Overwintert als adult en is al vroeg in het voorjaar actief. De overwinterde dieren zijn het actiefst en worden van eind april tot eind juni waargenomen. De nieuwe generatie is vanaf eind juli volwassen en laat zich weinig zien.