Overslaan en naar de inhoud gaan

Grauwe schildwants Rhaphigaster nebulosa

Foto: Jan van der Drift

Indeling

Pentatomidae [familie]
Rhaphigaster [genus] (1/1)
nebulosa [soort]

Indeling

Pentatomidae [familie]
Rhaphigaster [genus] (1/1)
nebulosa [soort]

Herkenning 13,5-16,0 mm. Forse wants waarvan de licht beige grondkleur grotendeels bedekt wordt door zwarte putjes. Deze putjes zijn onregelmatig geplaatst en klonteren vaak samen waardoor een vlekkerig patroon ontstaat. Het connexivum is geblokt en de antennes zijn zwart op de lichte basis van segment vier en vijf na. De onderzijde is grotendeels licht met zwarte vlekjes.

Voorkomen De grauwe veldwants was tot begin deze eeuw alleen bekend van vermoedelijk geïmporteerde dieren. De soort heeft zich echter sinds begin deze eeuw in Nederland gevestigd en is nu algemeen in Limburg, Noord-Brabant en oostelijk Gelderland en Overijssel. Buiten dit gebied zijn verspreide waarnemingen bekend en waarschijnlijk zal de soort zich verder uitbreiden richting het noorden en het westen.

Biotoop Komt voor op loofbomen - soms op naaldbomen - en kruiden, onder meer langs bosranden, op ruderale terreinen en in tuinen. Overwinterende dieren worden soms in huis aangetroffen.

Fenologie adult Overwintert als adult en is al vroeg in het jaar actief met een duidelijke piek in maart en april. Dieren van de nieuwe generatie vertonen een piek in de waarnemingen in de periode van augustus tot in oktober.