Overslaan en naar de inhoud gaan

Dennenschildwants Chlorochroa pinicola

Foto: Dick Belgers

Indeling

Pentatomidae [familie]
Chlorochroa [genus] (2/2)
pinicola [soort]

Indeling

Pentatomidae [familie]
Chlorochroa [genus] (2/2)
pinicola [soort]

Herkenning 11,0-13,5 mm. Vrij egaal olijfgroene tot bruingroene gekleurde wants met lichte punt aan het schildje en een lichte zoom aan het achterlijf en borststuk. Kan verward worden met Palomena of Piezodorus, maar deze missen de lichte punt aan het schildje. Chlorochroa juniperina lijkt sterk op C. pinicola maar is meestal grasgroen; in het winterhalfjaar kan C. juniperina echter ook bruingroen zijn en voor een zeker onderscheid kan het beste naar het tweede antennesegment worden gekeken (groen bij C. juniperina, donker bij C. pinicola). Tevens heeft C. pinicola kleine (vaak onopvallende) lichte vlekjes in de voorhoeken van het halsschild die afwezig zijn bij C. juniperina.

Voorkomen Schaars in de zuidelijke tweederde van de binnenlandse zandgronden. Daarnaast bekend van enkele verspreide vindplaatsen in de duinen (Walcheren, Schoorl en Vlieland).

Biotoop Komt voor op dennen op heideterreinen (zwerfdennen) en in bossen.

Fenologie adult Overwintert als adult en kan gedurende een groot deel van het jaar als adult worden gevonden. De meeste waarnemingen komen uit het voorjaar (maart-mei) en zomer/herfst (augustus-oktober).