Overslaan en naar de inhoud gaan

Physatocheila smreczynskii

Foto: Jan Kersten

Indeling

Tingidae [familie]
Physatocheila [genus] (4/4)

Herkenning 3,2-3,9 mm. De soorten van het geslacht Physatocheila zijn te herkennen aan de brede omgeslagen randvelden van het halsschild. De drie lijsten op het borststuk lopen door tot aan de voorrand van het borststuk; bij het oppervlakkig gelijkende geslacht Dictyla lopen de twee buitenste lijsten maar tot halverwege. Physatocheila costata en smreczynskii onderscheiden zich van de andere soorten van het geslacht Physatocheila door het brede randveld van de vleugels, dat die drie of meer rijen dik is.  Physatocheila costata en smreczynskii zijn lastig van elkaar te onderscheiden.

Voorkomen Physatocheila smreczynskii is vrij algemeen op de binnenlandse zandgronden, afwezig in de kuststreek met uitzondering van een populatie op Ameland.  Physatocheila costata is alleen bekend van Midden-Limburg, maar sinds 1951 niet meer waargenomen.

Biotoop Physatocheila smreczynskii leeft op wilde lijsterbes, incidenteel op andere bomen uit de Rosacaea. Physatocheila costata leeft op elzen en berken.

Fenologie adult Adulten zijn het gehele jaar aan te treffen. Het grootste aantal waarnemingen van P. smreczynskii komt uit mei-juni en augustus-september.