Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse vlieg Stephanitis rhododendri

Foto: Dick Belgers

Indeling

Tingidae [familie]
Stephanitis [genus] (4/3)

Stephanitis rhododendri leeft fytofaag op de onderzijde van het blad van rododendron Rhododendron sp., onder andere R. arboreum, R. campanulatum, R. hybridum, R. maximum, R. ponticum en R. thomsonii, bij voorkeur op de onderste bladeren. Als waardplanten worden incidenteel ook ander Ericaceae als Kalmialatifolia en Pieris genoemd. Volgens Cobben (1958) vooral op door de zon beschenen planten van de Rhododendronhybridum-groep, ook op de bovenste bladeren.

De zuigactiviteit is door het onttrekken van bladgroen duidelijk zichtbaar als een dicht patroon van witte vlekjes op de bovenzijde van de bladeren (chlorosis). De onderzijde van aangetaste bladeren is bezaaid met zwarte uitwerpselen en vervellingshuidjes.

Ze heeft in Nederland één generatie per jaar en de eieren overwinteren. Elders kunnen zich twee generaties per jaar ontwikkelen en zouden ook adulten kunnen overwinteren. De eieren komen uit in mei en juni en volwassen dieren zijn in Nederland waargenomen van midden juni tot eind september. Het aantal larvale stadia bedraagt vijf volgens Péricart (1983), maar andere auteurs houden het op vier (Neal & Schaefer, 2000).

Bron

Auteur(s)

Aukema, B.