Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwaluwwants Oeciacus hirundinis

Indeling

Cimicidae [familie]
Oeciacus [genus] (1/1)
hirundinis [soort]

Indeling

Cimicidae [familie]
Oeciacus [genus] (1/1)
hirundinis [soort]

Oeciacus hirundinis of zwa­luwwants (3,0-4,0 mm) leeft in de nesten van gier­zwaluw Apus apus, huiszwaluw Delichon urbicum en mogelijk ook van de oeverzwaluw Riparia riparia van het bloed van hun gastheren. Slechts zelden komt ze ook voor bij de boerenzwaluw Hirundo rustica. Als de zwaluwen vertrokken zijn blijven ze in de nesten achter of zoeken in de buurt een geschikt onderkomen, waarbij ze soms ook in hui­zen terecht komen en huisdieren of mensen ste­ken. De steek zou veel pijnlijker zijn dan die van de bedwants. Larven en adulten kunnen echter zon­der problemen vasten tot de zwaluwen in het voor­jaar terugkeren. Incidenteel worden ze ook gevon­den in nesten van andere vogels, onder andere huismussen en spechten (Southwood & Leston 1959, Péricart 1972).

Bron

Auteur(s)

Hermes, D.J., Aukema, B.