Herkenning 8,0-11,0 mm. Kielwants die eenvoudig te herkennen is aan het formaat (<13 mm) en het connexivum, dat niet geblokt is en niet duidelijk onder de vleugels uitsteekt. Kan verward worden met beduidend grotere Acanthosoma haemorrhoidale, maar heeft de vleugeltoppen verdonkerd en is het achterlijf onder de vleugels donker (rood met zwarte lijnen in Acanthosoma haemorrhoidale). Tevens is bij A. haemorrhoidale het halsschild aan de zijkant iets verder uitgetrokken met de punt meestal rood (zwart bij E. interstinctus). Te onderscheiden van Cyphostethus tristriatus doordat de putjes op het halsschild allemaal zwart gekleurd zijn.
De soort is alleen op basis van kenmerken van de genitaliën te onderscheiden van Elasmostethus minor.
Voorkomen De berkenkielwants E. interstinctus is algemeen in heel Nederland. Elasmostethus minor is zeldzaam en alleen bekend van Zuid-Limburg waar de soort in 2003 voor het eerst is gevonden.
Biotoop Te vinden in allerlei biotopen met opslag van struiken en bomen. Heeft een voorkeur voor berken en in mindere mate elzen maar wordt ook regelmatig op andere stuiken of kruiden aangetroffen. De zeldzame Elasmostethus minor leeft van rode kamperfoelie.
Fenologie adult Overwintert als adult en kan nagenoeg het gehele jaar als volwassen dier worden aangetroffen. De adulten van de nieuwe generatie verschijnen vanaf eind juni en het merendeel van de waarnemingen komt uit juli tot oktober.