Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Boloog Bombus confusus

Indeling

Apinae [subfamilie]
Bombus [genus] (31/29)
confusus [soort]

De Nederlandse naam duidt op de grote ogen van de mannetjes. De soort is kleiner dan een vrouwtje van de steenhommel. De beharing van de bovenzijde van het borststuk is kort geschoren. In Nederland is de boloog slechts sporadisch aangetroffen. De meeste vangsten komen uit Zuid­ Limburg, met Gulpen als meest genoteerde vangplek. Buiten Zuid-Limburg werd de soort ook gevangen te Bergen op Zoom (1900), Terschelling (1913), Vorden (1919), Weert (1938) en Venlo (1941). Uit sommige jaren zijn er opvallend veel waarnemingen, zoals in 1924 bij Gulpen. Dit sluit aan bij de waarnemingen van Bols (1938) in België. De laatste waarneming in Nederland was een koningin op 7 mei 1942 te Tegelen (leg.Teunissen). Het nest wordt gemaakt onder stenen e.d. De mannetjes, en waarschijnlijk ook de vrouwtjes, gedragen zich als zweefvliegen of mannetjes van het graafwespengenus Astata. De soort vliegt van begin mei tot begin oktober.

Bron

Auteur(s)

Peeters, Th.M.J., Raemakers, I.P., Smit, J.

Publicatie