Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse wesp Vespula germanica

Foto: Albert de Wilde

Indeling

Vespidae [familie]
Vespula [genus] (4/4)
germanica [soort]

Komt voornamelijk voor in cultuurgebied, veelal in gebouwen, tuinen, parken, groeven en ruderale terreinen. Ko­ninginnen verschijnen vanaf half februari, de eerste werksters in april. Nieuwe koninginnen vliegen tot in oktober. Anders dan het vliegtijddiagram doet vermoeden, zijn er in juli en augustus veel werksters. Mannetjes vliegen van september tot in november.

Het nest bevindt zich altijd in volledige duisternis, onder de grond of in gebouwen. De nestholte die de koningin in het voorjaar gevonden heeft, wordt in de loop van het seizoen zonodig vergroot. Het aantal raten kan oplopen tot acht, soms zelfs tot meer dan tien. Een volk kan op het hoogtepunt enkele duizenden wespen omvatten. Samen met V. vulgaris zijn de werksters van deze soort de grote lastposten op terrasjes, campings, etc. Werksters komen graag op zoetig­heid af. Ook hangend en liggend rottend fruit is geliefd, vooral bij de mannetjes.

Er leven diverse insecten in de nesten van V. germanica. Een opvallend voorbeeld hiervan zijn de grote zweefvliegen Volucella pellucens en V. zonaria (Syrphidae) (Rotheray 1993, Rupp 1987). 

Bron

Auteur(s)

Lefeber, V., Peeters, Th.M.J., Smit, J.T.

Publicatie