Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarte staafmier Ponera coarctata

Foto: Dick Belgers

Indeling

Ponerinae [subfamilie]
Ponera [genus] (2/2)
coarctata [soort]

Warmteminnende soort, voorkomend op warme, droge plaatsen in heideterreinen en graslanden. Bruids­vluchten van augustus tot in oktober. Heeft onopvallende levenswijze en maakt kleine nestjes op plaatsen waar de zon de bodem makkelijk kan opwarmen, onder stenen, mos of in de strooisellaag. In een nestje zitten slechts enkele koninginnen met maximaal enkele tientallen werksters. Volledig carnivore soort. Werksters foerageren op kleine insecten (Van Boven 1944a, Van Boven & Mabelis 1986, Seifert 1993a, 1996).

Bron

Auteur(s)

Loon, A.J. van

Publicatie