Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarte staafmier Ponera coarctata

Foto: Dick Belgers

Indeling

Ponerinae [subfamilie]
Ponera [genus] (2/2)
coarctata [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe wespen en mieren van Nederland (Hymenoptera: Aculeata)
ExpertLoon, A.J. van (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

 

Verspreiding

Noordwest-Afrika, Zuidwest-, West- en Centraal-Europa, inclusief het zuiden van Groot-Brittannië en de Kanaaleilanden, oostelijk tot Turkije, de Levant, de Kaukasus en de Kopet Dag. Ontbreekt in Denemarken en Fennoscandinavië.

Slechts van een klein aantal Nederlandse vindplaatsen bekend, mede als gevolg van de verborgen levenswijze. 

Bron

Auteur(s)

Loon, A.J. van

Publicatie